Wednesday 21 January 2015

Minireviews | Znechutená adminka

Obľúbila som si písanie nadpisov tak ako ich teraz píšem.Neviem, či sa to vám páči,ale mne nadmieru. Práve je 23.28 a väčšina ľudí spí aby sa vyspalo do školy (Update: písané 14.1.2015).Well ja si ležím doma, zatiaľ sa snažím nemyslieť, na všetky veci,ktoré som neurobila, a ktoré musím urobiť. Dopozerala som jeden fajn návod, čo mi dodalo chuť a celkom množstvo nápadov na nový design blogu,ale who knows kedy na to bude čas. Anyway kým mám čas, rozhodla som sa začať minirecenziami. Na Vianoce som dostala 4 knihy (len 4 knihy, ale samozrejme investovalo sa do iných vecí sof...but...just four :( ).Všetky som si vyberala sama, 2 slovenské, 2 anglické reku,ten slovenský pravopis ide dolu vodou u mňa. Takže som dostala Experiment do mojej Divergencia série, Džínsový denník 4  či 5? Bože musím to nájsť na gugli. No a anglické Eleanor&Park a Beautiful Disaster. Dnes sa budem venovať prvým dvom, pretože Eleanor&Park by si zaslúžila osobitný článok a BD som ešte nezačala čítať (shame on me lazy pig).

1.Experiment (#3 Divergencia séria)

Keď som prvýkrát čítala Divergenciu bola som očarená a prečítala som ju hneď 3x. Bolo to pred rokom na dovolenke v Španielsku.Teda pred rokom a pol. Mnoho ľudí vravelo,že je to ako Hunger Games a tak,ale ja som v tom videla niečo iné.Niečo osobitné a originálne.Nemohla som sa dočkať Rezistencie,ktorú som dostala alebo kúpila ani neviem kedy. Po prečítaní Rezistencie moje nadšenie tak trochu upadlo. Viem,že mnoho ľudí bolo nadšených,ale ja som v tom vážne nič nevidela. Vzťah medzi Four a Tris nabral úplne iný smer a pre mňa to dokonca nebolo ani romantické. Bolo to také, silené akokeby to autorka písala v zlej nálade a len chcela dať svojím fanúšikom to čo si zaslúžia alebo čo chcú,fakt neviem.
Experiment prišiel do slovenských kníhkupectiev už minulého marca, ale ja som míňala peniaze na lepšie knihy stále znechutená Rezistenciou.Prišiel však čas doplniť sériu a tak som si od Ježiška poprosila práve túto knihu. A práve ju som začala čítať ako prvú.Viete, dobrá kniha je taká, od ktorej sa nemôžete odtrhnúť. Žiaden facebook, žiadni kamaráti, not even rodičia alebo jedlo vás od nej nemôžu odtrhnúť. Pri Experimente sa mi to nestalo ani náhodou. Každú chvíľu som písala Klaudii a Nike what kind of bullshit tá kniha je.Zase nechcem aby to bola fakt strašná kritika,pravdepodobne niektoré scény boli dobré,ale ja som na tom skutočne nenašla nič pozitívne.



 Dalo by sa to zhrnúť do: 75% knihy sa nedeje nič 25% sa to akosi celé zomelie na 5tich stránka a zvyšných 5% tvorí nezmyselný epilóg. Koniec je nečakaný,áno, to by sa dalo pochváliť,ale napriek tomu,aký nečakaný bol, bol pre mňa absolútne spackaný. Čítal niekto koniec Eleanor&Park? Clockwork Princess? (That's like the most emotional ending ever) Harry Potter? Annina dcéra Rilla? Pravdepodobne by som mohla vymenovávať donekonečna. Faktom,je že ak píšete série, postavy si zaslúžia slušný koniec! Či už šťastný alebo tragický,ale panebože precítený. To čo podala Veronica Roth was such a craap!! Nechápem,skutočne nechápem prečo je z toho každý unesený.
 Práve som si spomenula na ďalšiu pozitívnu vec na tej knihe, okrem nečakaného ale inak oničom konca sú dobre spracované scény medzi Calebom a Tris. Tie scény sa mi fakt páčia. Inak, úprimne neviem o čo sa Veronica snažila a čo na tom ľudia vidia. Ani neviem akú výšku hodnotenia by som tomu dala,ale zostávam na hladine otrávenosti. 

Pocity v gifoch aneb Berry počas čítania:

#Zoznámenie sa s knihou vizuálne (niežeby nečítala hrubšie knihy,dopredu však tušila čo ju čaká)


#Pohľad pri otázke: ,,Je to dobré?"


#Tris a Tobias, jediná scéna, kde dochádza k prejavom lásky dlhším než 30sekúnd


#Dočítanie knihy okolo jednej rána, jej následne zavretia a pohľad na ňu


Džínsový denník 4 (kontrolovala som si to je to 4ka, thanks Google, wat would i do without u)

Neviem ani opísať svoju radosť,potom čo som sa dozvedela, že vychádza 4tý denník. Džínsový denník, resp. séria džínsových denníkov boli jediné knihy od slovenského autora,ktoré som prečítala, a ktoré som si hlavne užívala. Zuzka písala vtipne, výstižne, proste ste sa do postáv zamilovali. Preto si viete predstaviť to nadšenie. Navyše po Experimente som jednoducho očakávala skvelú knihu,proste to by sa mi nestalo (lebo sa mi to nikdy nestalo) aby som za sebou prečítala 2 oničom knihy. But...there we go...

 Po prvých pár stránkach,kde to vyzeralo ako v Experimente, že sa tam fakt nič nedialo, som zostala trochu zaskočená, no stále optimistická. Však ono to príde...Určite...
Prvá vec na ktorú som sa tešila bol opis vysokej školy. Strašne som sa na to tešila,že konečne zistím ako to chodí a tak. V skutočnosti je tam Paulina výška opísaná asi na 5 stranách dokopy s tým,že sa tam fakt nič nedeje, je to maximálne nereálne keďže Paula mala v ročníku len 4 predmety...Like 4 PREDMETY? Chcem takú výšku right now.

Druhá vec na ktorú som sa tešila bol vzťah Pauly a Lukáša,tak trochu som očakávala nejaký twist, to je predsa prirodzené inak by štvorku Zuzka nepísala...No bola som úplne načisto znechutená.Zas a raz a nemohla som uveriť,že sa to vážne deje. Twist bol...Ako za prvé nevedela som koho z postáv viniť. Viním oboch. Paula, proste ako Zuzka z nej urobila niečo ako sirénu. Zrazu mala 20tich nápadníkov a na strednej ledva dvoch,ale dobre...a Lukáš...Akože chápem jeho reakciu aj nechápem proste. WHAT D HEK? Pravdu povediac všetci mi tam liezli na nervy. Gabča,Paulini noví spolužiaci,Lukáš úplne najviac pritom som ho mala mega rada,Paula,Patrik a Lukášovi kamaráti z Anglicka boli topky -_- 

Našla som však aj pozitívum, a to ako Zuzka krásne opísala fakt,že sociálne siete (facebook) ničia vzťahy. Kompletne. Dosť sa mi to páčilo ako vážne. Nečakala som,že to urobí takto a bolo to super prehnané,ale myslím,že pointu vystihla. No,ale úplný hardcore bol...okay...za trištvrte knihy prešli 2 roky...normálka. A potom posledných 20 strán a zrazu prešli 3 roky alebo nejako tak. No proste...očividne je každému jasné, že to spisovateľka potrebovala len pretrepať cez určité obdobie aby mohla písať pokračovanie číslo 5,ktoré sa bude odohrávať v.... Austrálii...like...what... Nehovorím,už o poslednej scéne Lukáša a Pauly, proste viem,čo znamená charakterový vývoj...ale aby sa charakter vyvinul v 20 stránkach to je... odfláknuté.
V porovnaní s Experimentom,ktorý z nich je menší bullshit? Sama neviem.

Pocity v gifoch aneb Berry počas čítania #2:


 #Po prvých pár stránkach, ,,Nie je to taký bullshit, nie je to taký bullshit, think positive"



#Konečne vysoká škola!

Expectation


Reality


#Scény typu: Paula-hocaký chlapec= crush chlapca


#Očakávaný twist


#Svadbová scéna kde SPOILER, je celkom dolu na konci článku


#Lukášova posledná scéna

Môj pohľad na stránky


Môj odkaz Lukášovi




A čo vystihuje obe knihy?


A čo odporúčam autorkám?



Viete si predstaviť,ako hrozne sa vždy teším na to,že mám čas čítať knihy a že mám čo čítať? Well po týchto knihách som bola maximálne znechutená a úplne skepticky som pozerala do poličky na Eleanor&Park. Vážne som sa bála čítať akúkoľvek knihu. Ešte ma k tomu všetkému mrzí,že sme za tie knihy vyhodili 20 €. Nechápem prečo autorky píšu ak nemajú čas.Really don't get it. S touto recenziou resp. kritikou som vás nechcela znechutiť,ale len pripraviť na to čo vás čaká. Možno sa to niekomu bude páčiť ja neviem. V ďalšom článku, tiež knižnom uvidíte, že nie som tak celkom normálna plus asi ako jediný človek na zemi nie som očarená Greenovkami. Takže, neberte tieto recenzie príliš doslova :) Ale som znechutená,done :D

With l♥ve and esteem,Berry











































Spoiler: Marek kissne Paulu

4 comments:

  1. Tak teď nevím, co mám říct, protože jsi urazila mou oblíbenou knížku.
    Ne že bych byla naštvaná, jenom se nechci hádat a přesvědčovat tě, že nemáš pravdu. Ale pravdu máš, zároveň však nemáš. Podle názoru různých lidí.
    Allegiant je, pravda, taková zvláštní knížka. Ale zároveň skvělá. Podle mě to všechno bylo dobré. Až na konec, který svým způsobem taky. Už to nebylo jenom takové to dobrodružné, už to bylo víc o lidech, což se mi líbilo.
    A to, jak se všichni chovají... Podle mě je to tou dobou, šílenou a nebezpečnou, a taky tím, čím si prošli. Že možná ani nejsou schopní takové té klasické lásky z jiných knížek.
    Nechci, aby to vyznělo hnusně, ale Tris si ten konec zasloužila. Nebo ne vyloženě zasloužila, ale je to správné, protože to sedí k její povaze. A ty epilogy? Pro mě to bylo nějak ještě dojemnější než konec Clockwork Princess a Eleanor&Parka. Nevím, každému to asi připadá jiné.
    Každopádně jsem ráda, že sis to konečně přečetla a že sis na to udělala svůj vlastní názor. :)

    ReplyDelete
  2. Tak videla som Divergenciu, viem ako celá séria skončí a knihu by som si jedného dňa rada prečítala, kamarátka z toho bola unesená a po tomto článku som v rozpakoch, lebo neviem, či si to prečítať alebo nie :D
    Čo sa týka Džínsového denníka. Mám doma jednotku, čítala som aj dvojku, trojku som už nedočítala, lebo ma to extrémne nebavilo a hlavne! ja sprostá som si prečítala koniec, ako to zvyčajne zvyknem robiť. A keď som počula, že vyšlo "pokračovanie" v podobe pohľadu Lukáša hovorila som si, na čo pre boha? Potom prišla štvorka, povedala som si, možno by som tomu opäť mala dať šancu, ale keď som si teraz prečítala tvoju recenziu, akože nie. Čítala som kadečo, počula a videla som kadečo a to mi stačilo. Nechcem si lásku ku knihám pokaziť niečím takým :D

    ReplyDelete
  3. Já četla jen Divergenci a byla jsme z ní nadšená. Nechtěla jsem si kazit ten příběh pokračováním, protože mi všichni říkali, že to je špatný. Tak jsem se rozhodla si to nepřečíst.
    Ale je mi líto, že tě knihy zklamaly, mě teď třeba zklamal Deník Bridget Jonesové 3, který mě absolutně nezaujal.
    Jinak je vtipné, jak vkládáš mezi slovenštinu ještě angličtinu, jak češka v tom mám pak menší guláš, ale to se zvládne. :D

    ReplyDelete
  4. První díl knihy byl určitě nejlepší, ale ty ostatní se taky daly nějak přečíst ;)

    ReplyDelete