Wednesday 17 December 2014

Recenzia: Tip na vianočné čítanie: Rainbow Rowell-Fangirl


Bez nudných začiatkov o tom ako som dlho neblogovala proste rovno začnem. Nakoniec som sa k blogovaniu dokopala a mám pre vás pripravenú sadu vianočných článkov,ktoré budú asi až po Vianociach,ale čo už som originálna :D . Pretože povedzme si, už by sa to tu na blogu patrilo aj trochu..zosviatočniť. Dnes som sa však rozhodla začať niečim nevianočným a pre tento blog netradičným, a to recenziou.


Tí,ktorí majú lajknutú facebookovú stránku tohto blogu vedia, že som ešte asi pred mesiacom obdržala úplne krásny balíček zo skvelého internetového kníhkupectva.Objednala som si tam tú knihu,keďže na Slovensku ju nemali (unexpected). A môžem vám povedať...och nemôžem vám povedať nič,ale najradšej by som vám povedala všetko.

Reč je a bude o afgkghkkdfdsd (nové označenie pre prídavné meno neopísateľne úžasný) knihe menom Fangirl. Na začiatok by som asi mala podotknúť,že je zatiaľ dostupná len v angličtine. Slovenský preklad by mal vyjsť budúci rok s absolútne nie afgkghkkdfdsd názvom ,,Fanúšička". Čo sa Čechov týka, neviem či to máte alebo nemáte preložené, ale určite to je u vás dostupné v angličtine.Možno ste si hneď povedali:,,Panebože angličtina (a to ešte neviete aká je tá kniha hrubá), to určite nedám", ALE! Jedno veľké ale. Kniha je celkom jednoduchá, písaná v zrozumiteľnej angličtine. Nevravím,že som rozumela každučkému slovu, ale význam vety pochopíte vždy. Ak máte stále strach z čítania v angličtine,pokračujte v čítaní tohto článku,lebo sa k tomu na konci vrátim :) .

Budem sa snažiť byť úplne objektívna a nespoilerovať, aj keď ah uh guh... To sa mi asi celkom nepodarí. Mohla by som vám tu hodiť anotáciu,ktorú nájdete na zadnej strane,ale rozhodla som sa pre vlastný obsah,ktorý bude trošku hlbší než anotka (veľmi spisovná a profesionálna recenzia sa tu práve píše).
Príbeh je vsadený ako inak do prostredia Ameriky,ale čo je lepšie odohráva sa na pôde vysokej školy. Hlavnými postavami sú 2 identické dvojčatá,ktoré od začiatku robili všetko spolu. Až doteraz, kedy všetko vyzerá byť iné. Cath (jedna z dvojčiat) vôbec nie je nadšená z vysokej školy, na ktorú má nastúpiť zatiaľ čo jej dvojča Wren je radosťou bez seba. Cath aspoň očakáva,že budú ako doposiaľ bývať a robiť veci spolu, no to celkom nesúhlasí s predstavou Wren,ktorá si chcem život vysokoškoláčky poriadne užiť.
,,Tale of fanfiction, family and first love"
Stojí na zadnej obálke,pod anotáciou. Ak si pamätáte raz som na blogu uverejnila článok o tom čo pre mňa znamená byť fangirl a aké to je. V tom článku,odkaz tu, som aj pojem fangirl vysvetlila. Preto túto knihu odporúčam práve ľudom, resp. fangirls ako ja, ktorý sa určite stotožnia s hlavnou postavou. Cath je totižto fangirl a nerd telom aj dušou!

Očakávania

Od Fangirl som pravdu povediac neočakávala veľa. Bola som nadšená, pretože to je príbeh z vysokej školy a je tam tiež lovestory. Plus názov bol pútavý. Ale inak som viacmenej očakávala ďalšiu americkú ,,dievčenskú obkecávačku" ( tento pojem používam pre príbehy typu: chlapec (obľúbená mega star) + dievča (šedá myš), zaľúbia sa všetko je skvelé, nejaké nechutnosti, blablablabla, jéééé koniec strednej American Dream completed).
Fangirl...fangirl je dokonalosť. Fangirl je všetko čo som si mohla priať. Fangirl je kniha o mojom živote :D Well...budúcom resp. vysnívanom.

Realita
Rainbow Rowell odviedla neskutočne úžasnú prácu s postavami,ktoré posúvajú dej a sú vykreslené veľmi realisticky a do najmenších detailov. Medzi riadkami ste mohli vyčítať,že vo Fangirl nájdete len veľmi málo opisov prostredia. To, čo však Rainbow vytvorila z postáv je jedna báseň. V podstate to ani neviem opísať. Na jednej strane číra dobrota a veselosť a  na druhej sarkazmus a uzavretosť. Skrátka postavy bežného života,ktoré vás okamžite chytia za ruku a ťahajú vás ďalej, nepustia vás hneď,až potom keď už sú vo vašom srdiečku a hlave vtedy vás opustia a vy sa z toho nedokážete spamätať 3 dni (najmenej). 
 Kniha, je nielen plná inšpiratívnych citátov,ale jej stránky sú presiaknuté humorom a sarkazmom. Ak by som mala povedať názov,knihy, ktorá ma rozosmiala na každej druhej strane, ešte pred mesiacov by som povedala, že žiadna.Dnes môžem s čistým svedomím tvrdiť, že je to Fangirl od Rainbow Rowell.

Čo sa love story týka, je krásna a rozliata do celej knihy. Nie je to láska na prvý pohľad...teda nie obojstranná,ale je výsledkom pomalého spoznávania sa,čo veľmi oceňujem. Pocity prvej lásky, sú tam opísané tak nádherne,že tí čo už svoju first love prežili si na to  určite s úsmevom spomenú a tí,ktorých to ešte len čaká sa zasnívajú do toho aké to musí byť :)

Zaujímavosťou a takou netradičnosťou v knihe je, že je v nej akokeby písaná iná kniha. Tale of fanfiction...znamená, že je kniha sprevádzaná ,,fanfikciou" ( príbeh,ktorý pôvodný autor už ukončil,ale fanúšikovia si vytvárajú vlastné pokračovania), ktorú píše samotná Cath. Toto je podľa mňa zaujímavý a dosť nečakaný spôsob ako obohatiť knihu.
Láska k čítaniu a knihám, humor, dnešná generácia a povrchnosť mladých, zamyslenia...toto všetko ponúka Fangirl v 459 stranách. Ako som sľúbila, vraciam sa k čítaniu v angličtine. Ak patríte medzi ľudí,čo začali čítať anglické knihy ale nikdy sa nedokopali nakoniec vitajte v klube a ak patríte medzi tých,ktorí s tým ani nezačali, okamžite začnite! Minimálne s touto knihou.
Napísala som vitajte v klube pretože mám doma spoločne s touto knihou 3 anglické knihy, z toho len túto jedinú som prečítala dokonca. Anglické alebo cudzojazyčné knihy sú pre nás zvláštne tým,že kým v slovenčine/češtine prečítame akýkoľvek blud, obstojný príbeh alebo dychberúcu story, v angličtine sa nám veľmi nechce čítať nič. Začať to áno.Prekladať si každé jedno slovíčko. Cítiť sa dobre,že to robíte, to áno. Dokončiť ? Nie. Pretože prekladanie každého slovíčka je nudné, zdĺhavé a tak knihu odložíme a ideme robiť niečo, čo nám zaberie menej času a čo nás nejako obohatí. Na to zabudnite. A zabudnite aj na prekladanie slovíčok. Už ste videli niekoho,kto príde do cudziny s tým,že celkom ovláda jazyk (ale zase nie je až taký vyskillovaný speaker) aby behal so slovníkom a prekladal si všetko čo mu povie nejaký rodený angličan/nemec/francúz/talian whatever? Nie. Snaží sa zmysel vety pochopiť z toho čo vyrozumel a tak sa jazyky učia najlepšia. Preto si nenechajte pokaziť zážitok z úžasných kníh tým,že si prekladáte každé slovíčko.Proste čítajte aj keď nerozumiete.Garantujem,že porozumiete.

Ak si aj neprekladáte každé jedno slovíčko a kniha vás stále nudí, je problém v knihe. To som pochopila pri Fangirl. Knihy (2),ktoré mám doma v angličtine som nedočítala  lebo ma jednoducho nebavili.  Bolo premňa ľahšie siahnuť po niečom slovenskom čo ma síce tiež nebavilo,ale aspoň to bolo slovenské a čítalo sa to ľahko. Potom však prišla Fangirl a môj pohľad na čítanie kníh v angličtine sa zmenil. Knihu,ktorá vás skutočne zaujala nie je možné nedokončiť ani keby bola v arménčine! (no idea či ten jazyk existuje). Preto si pri výbere anglických kníh voľte niečo čo by vás skutočne mohlo baviť. Rýchly tip: Fangirl-Rainbow Rowell.



Z tejto dlhej a bezspoilerovej (can't believe it) ste určite vyrozumeli,že Fangirl je najsamlepšia kniha z normálneho života bez fantasy dodatkov,akú som kedy čítala (okrem Anny zo Zeleného Domu),ktorú vrelo odporúčam každému kto:
1. Chce zažiť zábavu
2. Chce prehĺbiť svoju lásku ku knihám
3.Chce prežiť prvú lásku (aspoň papierovo)
4. Sa chce zdokonaliť v angličtine
5.Kto chce pochopiť nás nerdov,fangirls/fanboys a knihy
6.Chce trpieť existenčnou krízou po dobu cca. 2-3 týždňov

Zatiaľ sa s vami lúčim a púšťam sa do prípravy materiálov na vianočné články.Dúfam,že to vyjde :) Pekný zbytok predvianočného týždňa!

With l♥ve and esteem,Berry.

3 comments:

  1. Normálne som už premýšľala, že či žiješ :D. Nič tu, ani na facebooku. Ale tak, asi si toho mala dosť v škole..
    Názov Fanúšička je teda dosť vtipný, ale aký názov by si tomu dala ty? :D Ja som už jednu knihu v angličtinu prečítala, čiže by to nebol problém. Súhlasím s tým, že to prekladanie slovíčok je proste nezmyselné. Takisto nerozumiem každému slovu, ale celú vetu pochopím. A ja si zase myslím, že keď kniha nezaujme, nebaví ma ju čítať ani v slovenčine.
    Nemôžem povedať, že ma táto knižka nezaujala, ale tým, že je tam tá prvá láska (ktorú som ešte nezažila, ale často nad tým premýšľam a nie som z toho práve najšťastnejšie) by som to práve teraz asi nechcela čítať. A naviac, nepovažujem sa až tak za fangirl :D. Ale veľmi sa mi páčia tieto citáty a spôsob ilustrovania :)

    ReplyDelete
  2. Fangirl je úžasná knížka. Četla jsem ji... pane jo, skoro před rokem. Mohla bych si ji přečíst ještě jednou.
    Máš pravdu ve všem, co o ní píšeš. Občas mi to sice přišlo až moc holčičí, ale někdy to prostě není na škodu.
    Ta angličtina je tam super lehká, takže se to dá opravdu v pohodě číst. :) Jestli chceš ještě něco, tak Eleanor & Park je taky napsaná takhle jednoduše. :)
    Jsem hrozně ráda, že je zase o člověka, který Fangirl četl, víc. A že jseš to ty. :) A taky že už zase píšeš, začala jsem se bát, co s tebou je. A těším se na všechny ty (po)vánoční články!

    ReplyDelete
  3. Vyzerá to zaujímavo. Tiež som pravdupovediac knihu v angličtine ešte nečítal resp. nedočítal, lebo raz som si objednal zo školy knihu "Heidi", tiež som bol z nej na začiatku nadšený, aké to je super, ale potom som sa na to jednoducho vybodol. Každopádne zaujímavý tip :-)

    ReplyDelete